четвртак, 15. октобар 2009.

Klasik Sjajnog Ogledala
Klasik Sjajnog Ogledala je polazna osnova za metodu Ba Zhai, poznatu i kao ``Osam kuća’’.
O ovoj je metodi dosta pisano po raznim knjigama, a i sama sam mnogo puta prikazivala ovu formulu, u raznim tekstovima o feng shuiju koje sam pisala.
Ba Zhai je jedna od dve metode koje sluze za analiziranje rasporeda energije Qi u prostoru, radi iskorišćenja prostora na najbolji mogući način za korisnike.
U Ba Zhai, koriste se tzv. Life Gua i House Gua formule.
Na osnovu Life Gua, moguće je odrediti povoljne i nepovoljne pravce za svaku osobu. Polazna osnova je godina rođenja, koja se računa po solarnom kalendaru, i na osnovu koje se dobija Life Gua, životni trigram; on je izražen u brojevima 1-9 (osim 5), gde svaki broj predstavlja po jedan trigram. Svaki trigram predstavlja po jedan kvalitet u vezi sa elementom, ima određeni pravac, a ’’pripadaju’’ mu i članovi porodice, delovi tela, itd.
Sa druge strane, postoji i House Gua, trigram kuće/stana, koji govori o dobrim i lošim delovima prostora. House Gua se dobija na osnovu orijentacije zdanja, za šta je potreban kompas.
Najvažniji aspekt primene Ba Zhai metode, odnosi se na lokacije u prostoru kao i orijentacije vrata, šporeta i kreveta.
U čitavoj Ba Zhai priči o prostoru i ukućanima, važno je uzeti u obzir i uticaj okruženja, zato što reke, uzvišenja, susedne više zgrade, prometne saobraćajnice i drugo, mogu u velikoj meri menjati Ba Zhai sliku prostora. Drugim rečima, sve što se nalazi u okruženju (Luan Tou), - utiče, i to tako što jača ili slabi pozitivna ili negativna svojstva osam sektora prostora.
Ne uzimanje u obzir okruženja u primeni Ba Zhai može biti izvor velikih problema, zato što se tada može ispostaviti da neki pravci ili lokacije za koje smo mislili da su dobri, ustvari i nisu tako fini kako su u prvi mah izgledali, a da neki drugi ipak ispadnu mnogo povoljniji nego što smo mislili.
Ba Zhai pruža i mnogo načina da se prostor fino podesi.
Da bi se to učinilo, potrebno je znati koji pravci ’’vole’’ koje lokacije, a koji ne. Tako npr., poznato je da lokacija koja potpada pod element Drvo nije povoljna za spavanje u pravcu koji potpada u kategoriju elementa Metal.
Čak i kada je pravac odličan za osobu i sadrži povoljne ’’leteće zvezde’’, spavanje u pravcu koji kreira sukob sa postojećom energijom u oblasti može doneti probleme: konflikte, čak i povrede. Primer ovakve situacije jesu porodični sukobi, gde su unutrašnje strukture i loš izbor pravaca i lokacija pojačani spoljašnjim uticajima (saobraćajnice). Takođe, razne druge situacije koje sadrže nasilje, mogu u mnogim slučajevima biti dijagnostikovane i predupređene pažljivim analiziranjem lokacija i pravaca /opisi odnosa lokacija i pravaca se ovde često opisuju kao ’’spoljašnje nasilje’’ ili ’’unutrašnji napad’’/.
U situacijama kada nije moguće pronaći najbolje rešenje, situaciju je moguće popraviti korišćenjem drugih metoda, poput Purple White ili Ze Ri.

Нема коментара:

Постави коментар