недеља, 10. јул 2011.

Ba Zi leto

Nikola Tesla - sudbina genija ili sta se vidi u Ba Zi 

Nikola Tesla

10.juli 1856. – 07.01.1943.
Nikola Tesla je rođen 10. jula, a njegov Day Master ili Self je Jia, el. Drvo.
Iako je rođen u leto, kada je element Vatra na svom vrhuncu, ovaj Day Master je ipak snažan zato što ima podršku još jednog elementa Drvo do sebe, u koloni meseca, kao i podršku skrivenih elemenata.
Jia je veoma zanimljiv Day Master, ovo Yang Drvo je element pronalazača i inovatora, autentičnih ljudi koji imaju kapacitet da budu pioniri u oblasti kojoj se posvete.


Jia Drvo je probojno i mrzi dosadu; njemu je svet izuzetno interesantan i on uživa u otkrivanju njegovih tajni. Pri tome, iako je posvećeno istraživačkom i eksperimentalnom radu, Jia Drvo nije previše fleksibilno niti taktično i kao izraziti individualac teško se socijalizuje i snalazi u nekim običnim životnim stvarima. Drugim rečima, Jia Drvo je krajnje neobično u običnom, a njegov osećaj da je različit i drugačiji nije isključivo subjektivan.
Osobenost Jia Drva persone jeste da je iskrena i direktna i da ne voli da okoliša, pa ukoliko se ovoj osobi nešto ne dopada, to će svakako biti potpuno jasno iz njenog stava. Ideje ovoj osobi dolaze naglo, zato što su naglost i impulsivnost u opisu ličnosti, a ona tada ne može da čini ništa drugo, osim da se prepusti tom intenzitetu. Jedino poređenje koje mi pada na pamet u ovom trenutku jeste poređenje sa likom dr. House-a, i način na koji mu jedinstvene ideje padaju na pamet i kako zapaža detalje i dovodi činjenice u međusobnu vezu.
Jia Drvo je u koloni dana smešteno na Vatri (Wu) što opisuje situacije u kojima je osoba više od koristi drugima, nego što su drugi njoj (Drvo stvara Vatru, u ciklusu elemenata).
Yi Drvo u koloni meseca je Rob Wealth element, koji deluje u dva pravca: a. čini osobu poznatom i b.oduzima joj imovinu i zasluge. Zanimljivo je da mnogi sa ovakvom konstelacijom doživljavaju ’’pljačku’’ u svojim strukama, pa tako mnogi pisci i umetnici sa ovakvom konstelacijom mogu otkriti da im se tekstovi i slike objavljuju pod tuđim imenom.


Ono što je sigurno, jeste da RW u najmanju ruku uvećava mogućnost da se zasluge za osobina dela pripišu drugima, posebno kada je RW tako blizu Day Masteru, kao što je slučaj kod Tesle.
U svojoj sudbini, Tesla ima mnogo elemenata Vatre koji u njegovom chartu predstavljaju inteligenciju i sve ono što Day Master stvara (u ciklusu elemenata, Drvo stvara Vatru).
Iako se to možda ne bi reklo, Tesla je bio krajnje jednostavna ličnost, sa izraženim individualizmom i željom za slobodom. Jia Drvo ne voli prepreke i ne priznaje ih a krase ga živa radoznalost i altruizam. Za njega (Jia Drvo) se baš ne može reći da je lak za saradnju zato što uvek ima neku svoju viziju stvari, kao i zato što je perfekcionista spreman da se odrekne svih svojih potreba radi zadovoljenja zacrtanog cilja.
Da ne dužim u analizi, u njegovoj sudbini postoji jedna kombinacija, koja stvara Vatru (kolone dana i meseca) a sukoba skoro i da nema, ukoliko ne računamo netrpeljivost dve Zemlje koje su smeštene jedna do druge u kolonama godine i meseca (kada se aktivira donosi selidbu, promenu sredine, odlazak iz domovine, za njega i novčane probleme, zato što je element Zemlja za Jia Drvo - novac).

Ono što je takođe uočljivo jeste da u Teslinoj sudbini nema elementa Metala, koji čoveku daje želju da zastupa i zaštiti svoje interese, tako da je on išao napred i stvarao bez zadnjih misli, vođen željom za stvaralaštvom.
Njegov najznačajniji desetogodišnji period sreće (tzv. Luck Pillars) je bio 1885.-1894., koji se poklapa sa tzv. Life kolonom i govori o tome da osoba ispunjava svoju sudbinu upravo u tom periodu. On je zaista tada otputovao u SAD (1884.), a već naredne godine Edison mu krade patent i umesto 50.000 dolara, nudi mu objašnjenje o ’’američkom humoru’’.

U pogledu njegovog rivaliteta sa Edisonom, osvrnuću se na Edisonov Day Master (Day Master = ono što jesmo), Ding. Naime, kako sam više puta spomenula u ovom postu, u ciklusu elemenata Drvo (Tesla) stvara Vatru (Edison), odnosno Vatra ima koristi od Drva. Edison u svojim Nebeskim stablima ima dve Ding Vatre plus kombinaciju koja uobičajeno stvara novac. Osim toga, njegov Day Master i ’’sedi’’ na novcu, i ta se slika ponavlja u njegovoj sudbini, uz jake elemente moći i uticaja.
Tako da Tesla, harizmatični, povučeni, ispravni, bez primisli i altruistički nastrojen individualac, nije imao šanse sa šarmantnim (Ding) i socijalno prihvatljivim Edisonom.
Naravno, njihov sukob ima još elemenata i mogao bi se analizirati mnogo dublje, ali je došlo vreme da se završi ovaj post.

Kojim sam želela da doprinesem sećanju na Nikolu Teslu, usamljenog genija čija sudbina nije bila da bude bogat ali svakako jeste da bude zapamćen...

Нема коментара:

Постави коментар