понедељак, 25. јул 2011.

Ba Zi leto


Ba Zi

Šta je Ba Zi?
Ba Zi znači ’’Osam karaktera’’, a odnosi se na metod poznat i kao ’’Četiri stuba sudbine’’, koji je u osnovi tradicionalna kineska astrologija.
Četiri stuba sudbine je termin koji se odnosi na četiri kolone, godine, meseca, dana i sata (rođenja), u kojima se ispisuju, sa desna na levo, kineski karakteri koji u osnovi predstavljaju elemente i kombinacije elemenata.

Jedan Ba Zi chart (Life Pillars) izgleda ovako:
         D                   G

Bing     Yi        Xin        Gui

ZI        SI        YOU       HAI

Samo iz ovih osam karaktera i njihovog odnosa, kao i iz odličnog poznavanja pet elemenata i yina i yanga, poznavalac metode može ’’čitati’’ nečiju sudbinu. Poređenjem elemenata sa kolonama tekućeg perioda (desetogodišnji periodi) i tekuće godine, stiče se slika o mogućim događanjima.
Ultimativni cilj Ba Zi konsultacije nije čitanje sudbine samo posebi, već pre svega ukazivanje klijentu na slabe tačke i načine na koji se izvesni problemi mogu prevazići.

Iako rešenje nekada može da izgleda krajnje jednostavno, ipak način na koji se do njega dolazi zna da bude proces koji je daleko od jednostavnog i lakog. Svaki Ba Zi chart ima svoju ’’klimu’’ koja može da bude topla i suva ili hladna i vlažna, a puno toga zavisi i od snage Day Mastera (tzv. Self) i toga da li je slab ili jak, kao i od njegovog neposrednog okruženja i uticaja tekućeg perioda i godine.

Informacije radi, svaka od četiri kolone predstavlja različite aspekte života:
- kolona godine sadrži informacije o osobinom poreklu, druđtvu u kome živi i odnosima sa dedama i babama
- kolona meseca govodi o roditeljima i detinjstvu
- kolona dana govori o samoj osobi i njenom ljubavnom i bračnom životu
- kolona sata predstavlja osobine snove i nade, ali i decu i sva njena (ostala) dostignuća

U svakom slučaju, Ba Zi je zanimljiv i skup sport (profesija, hobi), koji se uči godinama.
Knjige u ovom slučaju ne samo da nisu dovoljne, već se pre radi o tome da je i to malo knjiga što postoje pisano na kineskom, kao i da je čak i poznavaocu kineskog potreban ključ za tumačenje, koji najčešće drži neko od Ba Zi majstora. Cijena kurseva? Hmmmm...prava sitnica. Napomene radi, kompletna Ba Zi edukacija zna da košta od 5-15.000...Eura.
Upravo zbog toga (teško je naučiti), cene konsultacija, ili ’’Destiny Reading’’ se kreću od 200 pa do 600 (dolara ili Eura).

P.S. Da ne bude misterije, teorija Pet elemenata (poznata i kao Pet transformacija ili Pet faza) se odnosi na pet elemenata: Drvo, Vatru, Zemlju, Metal i Vodu. Više o elementima možete pročitati na web site-u: http://www.feng-shui.in.rs/
Više o Ba Zi na srpskom, potražite u nekom od prošlih brojeva Sense.

Нема коментара:

Постави коментар