субота, 2. мај 2015.

Anthony Bourdain, kratak Ba Zi pregled

Anthony Bourdain je celebrity chef (kuvar), pisac i svetski putnik, poznat po serijalima A Cook’s Tour, No Reservations i The Layover.
Nakon otkaza koji je dao kao executive chef u poznatom restoranu Les Halles u New Yorku, ovaj visoki čovek (preko 1,90) je svoj život pretvorio u stalno putovanje po svetu i isprobavanje svetskih kuhinja. Bourdain-ova kulinarsko-putujuća iskustva se već godinama redovno prikazuju i repriziraju širom sveta, pa i u Srbiji.
Premda serijal No Reservations na prvi pogled podseća na druge kulinarske ekspedicije, on ipak ima svoje posebnosti zahvaljujući upravo gospodinu Bourdain-u, koji izmiče svakom stereotipu. Na svojim putovanjima, on se druži sa lokalcima i sa njima lovi patke, rakune i druge životinje i jede veverice i nepoznate glodare. U pojedinim epizodama iznenadjuje kada sa maskom na licu spaljuje heroin sa policijom, da bi zatim sa ’’asistentom’’ u jelu i piću, Zamirom, šetao po Černobilju noseći Gajgerov brojač, ili pecao ’’ribu kaskadera’’ na zaleđenom Sibirskom jezeru. Kada se zatekne u coffe – shopu u Amsterdamu on, naravno, ne-puši marihuanu i daje prigodne izjave za mrežu za koju snima serijal, dok u Rimu (ili je to bio Pariz?) skupa sa svojom suprugom igra junaka crno-belog filma. U svakom slučaju, gde god da je, Bourdain uživa u gozbama na kojima su glavni akteri žestina, svinjske iznutrice, krvavice i čvarci, kao i srž iz goveđih kostiju. Tu i tamo, on potpuno otvoreno priča o svojim iskustvima sa drogom i teškom odvikavanju, nakon čega ponovo prianja na svoje dve velike ljubavi:  prasetinu i - alkohol.
Oni koji prate njegov rad, znaju da je ’’Tony’’ veoma duhovit te da u njegovim vrcavim komentarima gotovo da i nema samo-cenzure. Bourdain u svojim serijalima filozofira, romantizira, karikira, kritikuje, preteruje, svađa se sa majmunima, proziva celebrities po imenu i poznate opisuje kao ’’sitne ljude sa ogromnim gigantskim glavama’’. I sve ovo je samo mali deo njegovog opusa, zato što se ponešto može naći u njegovim knjigama, poput Kitchen Confidential (2000.), A Cook’s Tour (2001.), The Nasty Bits (2006.) i Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook (2010.)

Ko je Tony Bourdain?
U Ba Zi Kineskoj astrologiji, datum rođenja se konvertuje u Grane i Stabla.
Stabla su jednostavna i upisuju se u gornji deo svake kolone (sata, dana, meseca, godine), dok su Grane kompleksne i upisuju se u donji deo svake od četiri kolone.
Najvažnija kolona jeste kolona dana rođenja, tzv. Day Pillar, koja definiše osobu.
Stablo dana rođenja je poznato kao Day Master ili Self i ono predstavlja glavnu referentnu tačku u analizi nečijeg životnog puta, zato što se sve događa Selfu, odnosno – nama.

U Ba Zi sistemu, Bourdain je Gui Hai osoba, zato što je to njegov Day Pillar.
Gui je njegov Self ili Day Master, koji zapravo određuje njegovo biće.
Gui je Yin Voda, koja se opisuje i kao kišnica, a zapravo predstavlja ceo ciklus vode u prirodi, oblake, kišu, rosu...
Gui osoba je emotivna i senzitivna ali i pomalo neodređena, zbog čega je nije lako upoznati (ova voda je u stalnom pokretu i preobrazbi iz jednog stanja u drugo). GuiVodu karakterišu mladalački duh i duhovitost, kao i saosećanje i laka identifikacija sa drugima.

Hour
Day
Month
Year

Gui
Jia
Bing

HAI
(palata partnera)
WU
SHEN

Gui Voda u Day Pillar ’’sedi’’ na Grani HAI, koja je poznata na Zapadu i kao Svinja. Ovde moram da se osvrnem na primedbe nekih majstora koji kažu da nije slučajnost da Svinja-Hai voli da jede, što se ispostavilo kao pravilo za većinu onih koji u svojim Stubovima imaju po neku Svinju. Kod Bourdaina, mesec rodjenja takođe utiče na njegovu želju za provodom, kao i na preterivanje sa hranom i pićem (mesec označava ’’strukturu’’ -  uči se na naprednim Ba Zi kursevima).

Pored Gui Vode, u koloni meseca, nalazi se Jia Drvo, koje predstavlja Bourdein-ov Output element.
Gui osoba sa Jia Drvom jeste visprena, brza i veoma inteligentna osoba koja lako uči i brzo razmišlja. Jia Drvo čini osobu ekspresivnom, impulsivnom, otvorenom, direktnom i – bez dlake na jeziku. Od Output elementa dolaze ideje i kreativnost (Bourdain je autor više knjiga), ali i brze i ishitrene odluke, kao i iznenadna ljutnja.

U njegovoj karti je Wealth element prilično jak i premda je Bourdain neobična i nadasve talentovana osoba koja razmišlja ’’out of the box’’, on je ipak sposoban da dobro i zaradi i kao sto kaze u svojoj knjizi ''Kitchen Confidential'', uvek se u zivotu rukovodio novcem.


Njegov dan rođenja i godina rođenja imaju odnos Povrede, što u njegovom slučaju može negativno da utiče na zdravlje, donoseci zdravstvene probleme...

Luck Pillars: desetogodišnji periodi sreće
Osim onoga što se vidi u četiri kolone (unutrašnja dinamika, ono sa čim smo došli u život), važan deo Ba Zi analize čini i pregled tzv. Luck Pillars, ili ciklusa sreće.
Kada se gledaju njegovi Luck Pillars, vidi se da je Bourdain veoma rano prolazio kroz Fu Yin Luck Pillar, tako da ne čude njegovi rani socijalni i problemi sa drogom. Ipak, sve to mu nije smetalo da studira, niti da pre toga završi dve godine srednje škole odjednom samo zato da bi studirao zajedno sa svojom tadašnjom devojkom. Sam kraj tog perioda on opisuje kao: ’’In that time, I was high all the time’’.
Naredni period, od 24.-33. godine života je, po Ba Zi, bio je period anksioznosti i strahova; sa ulaskom u novi Luck Pillar, 34.-43. godine, dolazi do Kombinacije Grana sa poljem karijere i na kraju tog perioda izlazi njegov prvenac, knjiga Kitchen Confidential, koja je postigla veliki uspeh. U ovom periodu se dešava i promena karaktera, zato što dolazi element kontrole, koji osobu otrežnjuje i daje samo-disciplinu (neophodnu da bi se postavile granice).
U novom Luck Pillar, 44.-53., dolazi još jedna Hai (Svinja) a u Ba Zi je poznato da kada god se pojavi Grana koja se nalazi u Palati Partnera, to može da znači novi brak. I u ovom slučaju to pravilo se pokazalo verodostojnim i u Hai Luck Pillar, Bourdain se ženi i dobija ćerku. U Ba Zi je tajming veoma značajan, pa zato ne čudi da se gospodin A.B. oženio, 2007. godine, koja je bila upravo - Hai godina!
Od 2010., Bourdain je ušao u novi Luck Pillar u kome se susreće sa Sukobom koji deluje na palatu karijere, tako da se mogu očekivati ili zasićenost sa onim što se trenutno radi ili promene neke druge vrste. Zbog 6 Sukoba u ovom periodu, mogući su i zdravstveni problemi i to u vezi sa cirkulacijom, srcem i pritiskom...


Нема коментара:

Постави коментар