понедељак, 4. мај 2009.

Ze Ri: značaj dobrog (i pravog) datuma
U svetu oko nas, stvari često nisu savršene.
Majstorima (klasičnog) Feng Shuija ova je činjenica bila dobro poznata, zato što su nailazili na lokacije koje su bile ... pa recimo, skoro savršene. Nedostajalo je samo par stotina godina da njihova Ch’i sazri, da bi ljudi mogli da ’’uberu’’ benefite. Pažljivim iščitavanjem podataka sa svojih lou-pan kompasa, oni bi pronalazili vezu tzv. pružanja Zmajeva (planine) i određenih vremenskih perioda.
I... voila ... nakon izvesnog vremena, bilo bi pronađeno najpovoljnije vreme za aktiviranje određene strukture!
Premda zvuči bajkovito, kao još jedna Feng Shui legenda, ipak u svemu ovome ima dosta istine.
Neko ko nije upoznat sa dubinama, opsežnošću, sistematičnošću i preciznošću kineske metafizike, ne može da pojmi kolika je tu količina znanja u pitanju i kako je pažljivo znanje čuvano i prenošeno tokom mnogih generacija. Ilustracije radi, na svojim putešestvijama, upoznala sam Kineze koji znaju svoje pretke i do 1500 godina unazad!
Naravno, uvek je bolje kada krupna doterivanja nisu potrebna; ona su pre izuzetak nego pravilo prakse.
Svaki će majstor težiti maksimumu, koji se zasniva na trenutno raspoloživim izvorima.
S obzirom na to da je zemlja pretrpana ljudima a da je u toj gunguli postalo veoma teško naći dobru lokaciju, pravo je vreme za ponovno oživljavanje znanja Ze Ri, nauke o izboru datuma.
U kontekstu značaja pojedinih datuma, slobodno mogu da kažem da je posebno značajan datum (i čas) useljenja u prostor; on u najvećoj meri određuje kvalitet koji će osobu pratiti u tom prostoru.
Za posao, najznačajniji su datumi registracije firme, datum prvog obavljenog posla i svečano otvaranje objekta.
Čak i kada su stvari dobre, datumi ih svakako mogu učiniti još boljim!
Ipak, mnogo toga zavisi od čovekove lične sudbine, druge važne komponente Ze Ri. Sudbina se u kineskoj metafizici ’’čita’’ iz osam karaktera koji su ispisani datumom rođenja. Datumi su važna komponenta kojom se može balansirati ’’klima’’ u sudbini, uvođenjem (aktiviranjem) elementa koji nedostaje ili je suštinski važan za balans. Tako, ukoliko je Vatra element koji bi hladnu i vlažnu klimu izbalansirao, tada se traga za datumom koji u sebi sadrži el. Vatru. Opet, Vatra za različite ljude predstavlja različite stvari. Za ljude Vode, vatra znači novac; za osobe Metala, vatra može da bude jako korisna i može da im donese uspon na socijalnoj lestvici. Itd.
Formula za uspeh se piše ovako: Sudbina + klasični Feng Shui + povoljni datum = vanprosečan USPEH!
Kada neko nije u mnogo povoljnoj fazi (sudbine) i kada se nije uselio u svoj prostor na povoljan dan (ili pokrenuo biznis), čak i tada ima nade.
A nada se zove: naknadna ’’aktivacija’’ prostora.
Za naknadnu aktivaciju prostora, pažljivo se bira datum koji je povoljan za osobu i koji ima veze sa samim prostorom.
A rezultati? Pa, da kažem ovako: nekada prevazilaze zaista SVA očekivanja.
I na kraju ovog posta, mala digresija: svaki se datum bira po mnogo kriterijuma; on mora da bude opšte povoljan dan, da predstavlja (heksagramom) željeni kvalitet, kao i da ima vezu sa osobom i-ili prostorom
!

Нема коментара:

Постави коментар