субота, 24. децембар 2011.

Ceca - stanarka (ne)napustenog zamka


Feng Shui vile u kojoj pevačica živi
Zamak u kome živi pevačica je smešten na trougaonom placu; samo po sebi, ovo rešenje nije idealno, zato što se energija po ovakvom obliku ne raspoređuje jednako. Kad god Ch’i /energija/ ide u jednom određenom pravcu, pa još ako je to nizbrdo zbog same konfiguracije terena...to vuče energiju sa svih delova placa, odnosno kuće i ne ostavlja mesta idealnoj situaciji gde bi najviše energije bilo oko ulaza u objekat.

Već na prvi pogled se vidi da je ovaj zamak građen sa jednim ciljem: da se dominira u odnosu na objekat ka kome je zdanje okrenuto, stadion Crvene Zvezde; viša pozicija, vrh trougla placa koji direktno ’’udara’’ na ulaz stadiona, sve to, uz neke druge stvari, govori u prilog malopre iskazanoj tezi.
Problem sa ovakvim zdanjem jeste određivanje njegove prednje orijentacije; sa jednog aspekta, jasno je da zdanje gleda ka stadionu, dok se iz drugih razloga kao prednja orijentacija mora razmatrati i Sokobanjska strana, na kojoj se nalazi ulaz u objekat.

No, da ne dužim i komplikujem, uprkos razmatranju tzv. duple orijentacije, Cecin zamak sam svrstala u kategoriju Kun Zhai, a za period gradnje sam uzela godinu kada je kuća završena. Po podacima koje sam našla, to je bilo 1989.

Za period u kome je kuća sagrađena, prednja orijentacija je bila prosperitetna, tačnije rečeno – najbolja moguća u tom periodu, koji je trajao zaključno sa 2003. godinom. Sa obzirom da to da je uticaj vremena u klasičnom kineskom Feng Shuiju veoma važan, te da se energija zdanja menja sa protokom vremena, slično se desilo i sa ovim zamkom, pa je tako u medjuvremenu isteklo ono što je nekada bilo veoma dobro.
I ne samo to, nekadašnje dobro je počelo da donosi loše stvari /skandali, sukobi sa autoritetima i sl./, i to je jedna opšta karakteristika ovog zdanja od 2003. godine.
Što se tiče pozicije ulaza, što je ujedno i najvažniji pokazatelj situacije, nisam sigurna u kom delu zdanja se nalazi. Pod pretpostavkom da se ulazi iz Sokobanjske, postoje 2 loše i jedna dobra opcija. Opet, sa obzirom na to kakva je bila ova godina za ovu stanarku nenapuštenog zamka, mogu da pretpostavim da je ulaz u istoku, pošto je godina bila za nju jako teška, a istok je bio sedište jedno jako komplikovanog godišnjeg uticaja. Plus, istok u njenoj kući već nagoveštava probleme sa zakonom i samo je bio potreban mali okidač (vrata su veliki), da se pokrenu veliki problemi. Eto zašto treba dobrooo razmisliti i konsultovati stručnjaka pre nego što se započne sa gradnjom kuće. Nije klasični Feng Shui, kao što to mnogi misle, ovaploćena stara arhitektura! Niti se radi o energetskom podešavanju prostora... Ova materija je mnogo komplikovanija nego što bi se uopšte i dalo naslutiti.

Naravno, ukoliko bih želela da odradim poštenu analizu ovog zamka i njegove stanarke, morala bih da znam i raspored prostorija, kao i gde stanarka Ceca spava i ka kom pravcu joj je okrenut krevet. Pošto mi ti podaci nisu dostupni, bataliću ovaj aspekt kao i Da Gua analizu, za koju mi je potrebna veća preciznost nego što je mape dopuštaju...

Ovde bih mogla da zaključim analizu povlačenjem paralele između Cecinih Ba Zi (ili sudbine, kako se Ba Zi uobičajeno zove na istoku) i Feng Shuija njenog zamka, iz čega se jasno vidi šta se dešava kada se unutrašnji tokovi poklope sa spoljašnjim. Praktičan savet je da je ovde neophodno potražiti neko drugo rešenje za ulaz i uopšte neko drugo, bolje rešenje za život u tom zamku. A ko zna, možda bi najbolje bilo da se potraži i neki drugi zamak, koji bi bio više u skladu sa tekućim periodom i koji bi stoga stanarku učinio srećnijom...




Нема коментара:

Постави коментар