четвртак, 12. новембар 2009.

Odgovori na vasa pitanja...

Da li Li (9) i Čien(6) mogu da žive (srećno) u istom stanu?
Pre nekog vremena sam dobila e-mail sa ovim pitanjem. Da li Li (9) i Čien (6) mogu da žive(srećno) u istom stanu. Za one koji ne znaju, radi se o trigramima Vatra i Nebo. U kontekstu u kome je pitanje postavljeno, radi se konkretno o primeni Ba Zhai metode.  
Li je trigram vatre, Čien je trigram neba. Li spada u istočnu grupu, Čien u zapadnu. Osobama sa istočnim Life Gua odgovaraju istočni pravci (jug, sever, istok, jugoistok), dok onima iz kategorije zapadnih Life Gua odgovaraju zapadni pravci (zapad, jugozapad, severozapad, severoistok). Tu je ujedno i problem: kako pronaći najbolji pravac za dvoje ljudi kada je jedan istočni, a drugi zapadni tip? Njima odgovaraju različiti pravci, i na prvi pogled ih je teško uskladiti u jednom prostoru, posebno ako je mali.
U klasičnom feng shuiju, rešenja za ovu dilemu jesu sledeća:
1. Ulazna vrata treba da odgovaraju onome koji najviše zarađuje. To može biti muškarac.
2. Krevet, tj. orijentacija uzglavlja treba da odgovara drugoj strani, kao i orijentacija šporeta.

Naravno, osim pomenutih, postoje i druge mogućnosti, a to su usklađivanje koncepta Ranog i Kasnog rasporeda trigrama, gde se dobijaju zajednički pravci, kao i concept Na Jia, gde svako na raspolaganju ima više dobrih i loših pravaca, pa tako istočni Life Gua mogu za sebe pronaći poneki zapadni pravac, a zapadnjaci, - istočni.

Li i Čien trigrami su inače kompatabilni, zato što je Čien Early Heaven od Li /ko razume – shvatićeJ/

Нема коментара:

Постави коментар