понедељак, 21. децембар 2009.

Feng Shui - prica o Guo Pu

Guo Pu – otac Feng Shuija

Knjiga Zang Shu ili Knjiga sahrana jeste prvi (sačuvani) klasik Feng Shuija, značajan ne samo zbog sadržaja već i zbog toga što se ovde prvi put pominje ovaj naziv metode. Feng Shui, metoda vetra i vode, dotada je praktikovana u okviru drugih disciplina, Fang Shiha npr.
Guo Pu je živeo između 276. i 324. godine, pa je negde u tom intervalu i nastala Knjiga sahrana.
Guo je bio poznavalac Feng Shuija, dakle osvedočeni geomant, ali je isto tako bio i poznat po svom znanju Yi – promena. Rođen je u doba vladavine cara po imenu Jin Wu Di; nakon njegove smrti Jin dinastija je propala, a carstvom poznatim kao istočni Jin, sa sedištem u Nanjingu, vladao je rođak mentalno zaostalog carevića. Stabilnost carstva je u to vreme zavisila od vojskovođa, među kojima je najuticajniji bio general Wang Dun. Pomenuti general je angažovao Guo Pu-a da bude njegov savetnik (u to vreme niste mogli da kažete NE političarima i vojsci).
Ubrzo je stigao zahtev za Guo Pu-a, od koga mu je zavisio život. Da pita Yi za ishod pobune potiv carstva istočni Jin, koju bi (naravno) poveo general Wang Dun.
Guo Pu je promešao svoje novčiće (ili štapiće, ko to zna?), i dobio heksagram koji je pokazao da ishod pobune neće biti pozitivan po generala. Wang Dun se naljutio i besno odvratio Guo Pu-u: ’’Kada si već tako dobar u predviđanju ishoda događaja, šta misliš, KOLIKO ĆEŠ ŽIVETI?’’
Guo ga je (verujem, tužno) pogledao, i odvratio: ’’Moj će se život okončati danas.’’
Moguće je da se Guo i ponadao da će sujetni general hteti da ga poštedi i tako demantuje tačnost njegovih divinacija; ako je i bilo tako, njegove se nade nisu ispunile. Život mu se završio, kao što je Yi pokazao, istog dana...

Нема коментара:

Постави коментар