среда, 9. децембар 2009.

Feng Shui za pocetnike...i dalje

Detektivski rad se nastavlja: 
gde su te knjige, kursevi i seminari?
U prošlom postu, spomenuh P.I. Parca i njegov detektivski rad.
Kontekst je bio traganje za Feng Shui istinom, na razne dostupne načine. Kontemplirala sam malo o tome šta bi P.I. sve morao da radi i gde da putuje, ne bi saznao istinu. I došla sam do Azije; pardon, P.I. je došao do Azije.
Na žalost, njegov put se tu ne bi završio; naprotiv, tek bi započeo!
U samom srcu drevnih znanja, postoje mnogobrojne klike, zatvoreni krugovi oko majstora i kvazi majstora. Pojedini majstori čak otvoreno govore kako zapadnjacima ne otkrivaju baš sve – iako im ovi za sve plaćaju. Zatim, neki krugovi se ne podnose i nemaju reči hvale jedni za druge; to je valjda tako svuda, pa i u nekim plemenitim veštinama.
U duhu je orijenta da se vodi računa o svom ’’lineage’’, čistoti linije kojom se znanje prenosi. Mnogi adepti Feng Shuija znaju i po hiljadu godina unazad ko su im preci. Što se znanja tiče, jako je važno znati odakle potiče i kako je dospelo do nekoga. Majstori podučavaju jedne, a plaćaju druge da bi saznali nešto iz njihove specijalizacije. Razlog? Mnoge linije su prekinute zbog toga što majstori nisu imali sinove pa su svoja mukotrpno stečena znanja ostavljali zakopana u raznim sanducima, na skrivenim mestima. Neki od tih sanduka prenošeni su mirazima iz generacije u generaciju, i tu čak ni Vini Parco (sa sve svojim zanosnim pomoćnicama) ne bi uspeo da sazna kuda su ti sanduci putovali i ko je listao njihov sadržaj - ne shvatajući suštinu...
Sigurno je jedno - svi putevi klasičnog Feng Shuija vode u Singapur, Hong Kong, Tajvan i Maleziju – centre kineske zajednice koja je sačuvala samu suštinu svoje vekovne mudrosti. I neka, najčešće zabita mesta u Kini.
Nastavak sledi, a ja ne mogu da odolim a da ovaj post ne završim u stilu Vini Parca:
Прикажи слику у пуној величиниI am in Feng Shui Business, AND ... I am watching you!

Нема коментара:

Постави коментар