четвртак, 13. август 2009.


Oh, dear God, zašto ste tako skupi?


Svako malo se nađe neko pametan, ko počne da se pita o tome koliko neki feng shui majstori naplaćuju svoje konsultacije /’’I zašto toliko, pobogu?’’/.

Mnogo sam o klasičnom feng shuiju naučila od Joey Yap-a, to većina već zna. Na nekom od TV pojavljivanja, mislim da je bilo za ’’Štiklom u vrata’’ Lune Lu, spomenula sam fakat zbog koga su mnogi uzdahnuli: Joey je JEDNU svoju konsultaciju, u Indiji, naplatio 2 miliona dolara.

Eh, sad, kako je to moguće, pitaju se mnogi; koji su tu kriterijumi?

Teško je objasniti laicima, ali i onima koji već nešto znaju i učili su, a da to nije tradicionalni feng shui. Ti, neki, čitaju knjige, svrate na par predavanja i onda se bace na praksu. I tu njihovo učenje i razvoj prestaje, a da ni sami toga nisu svesni. Ne želim nikoga da vređam niti potcenjujem, ali je stvarno teško objasniti kako je tfs drugačiji, kako se stalno uči i obogaćuje znanje, kako onaj ko želi da napreduje traga za klasicima da bi čitao originalni tekst koji pokriva materiju, kako savlađuje kineske karaktere i sa kolegama vodi konverzaciju na čudnom jeziku, sintezi kineskog i engleskog.

Ko god udje dublje u tematiku tradicionalnog feng shuija, shvati koliko je to ogromna oblast i kako je pristup majstora krajnje naučnički. Nema tu mnogo mesta za intuiciju, nagađanja! Učiš, učiš i učiš, a slično kao i u svakoj drugoj nauci, čak i kad naučiš teoriju, praksa uvek nudi nove izazove.

Za razliku od BTB feng shuija i svih ostalih prozapadnjačkih varijanti /pa i nekih istočnjačkih takođe!/, tradicionalni feng shui se zaista studira GODINAMA. I sam Joey je mladi master tradicionalnog feng shuija koji uvek ima da ponudi nešto novo, zato što je oblast zaista toliko velika, duboka i široka, da kada jednom zađeš, nema povratka nazad. Obnavljanje gradiva je the must!

Do skoro, naprimer, majstori tfs uopšte nisu davali Ze Ri /date selection/ zapadnjacima. A oblast je prilično komplikovana; predznanje za ovladavanje Ze Ri je izuzetno zahtevno. Pošto se nadovezuje na Ba Zi i Luan Tou, ogromne oblasti same po sebi, ne može se razumeti kao nezavisno.

Kako onda može da se očekuje od nekog ko ulaže u znanje, godinama, i zna zaista mnogo drevnih tajni, da svoje usluge naplaćuje po istim kriterijumima kao i neko ko je nešto malo učio ili bazira svoju konsultaciju na postavljanju figurica ili davanju provizornih saveta? Razlika ova dva je slična razlici u završavanju osnovne /ili srednje/ škole sa jedne strane i visokoobrazovne institucije sa druge...

TIP: Ukoliko vaš konsultant ne zna da objasni najia, nayin, značaj QM u vrednovanju objekta, koje lokacije u Ba Zhai ne vole koje pravce i ukoliko u analizu ne uzme i surrounding lanscape /itd., itd./, dobićete samo polovičnu uslugu. U kojoj u obzir nije uzeta energija tla, ne zna se ništa o energiji Neba, a čovek je ignorisan...
Kad se apstrahuju sve tri gore pomenute važne stvari, oslonci ozbiljne konsultacije, na kraju dobijamo – pa, baš onoliko koliko i platimo!((

Нема коментара:

Постави коментар