субота, 22. август 2009.




Zapad-severozapad: linije praznine u klasičnom feng shuiju
O linijama praznine se saznaje već na početku učenja klasičnog feng shuija.
Da bi laici razumeli o čemu se radi, potrebno je da poznaju termin ’’24 Planine’’. Ove ’’Planine’’ su smeštene u krug, što znači da su raspoređene na 360 stepeni kompasa. Svaka ’’Planina’’ stoga zauzima ... koliko stepeni? Pa, 360/24= 15 /stepeni/


Orijentacija zdanja UVEK pada na jednu od 24 ’’Planine’’; tri planine obuhvataju jednu Gua, odnosno jedan od osam trigrama. Tako npr. ’’Planine’’ Ding, Wu i Bing borave u Li Gua, trigramu koji odgovara jugu. Prve linije praznine nalaze se upravo na prelazu iz jednog trigrama u drugi. To su one situacije kada ne možete da procenite da li zdanje gleda ka zapadu ili jugozapadu.
Ukoliko postoji takva dilema: zapad-severozapad? Ili: istok-jugoistok?, itd., onda se sasvim sigurno radi o linijama praznine.


Druge linije praznine obitavaju između dve planine suprotnog polariteta /yin-yang/. Tako da kada ne možete da ustanovite da li orijentacija zgrade pripada jednoj ili drugoj planini... sva je verovatnoća da vaše zdanje ’’sedi’’ na liniji praznine!


A šta i kada to saznate?
Pa, vi vidite... U tradicionalnom feng shuiju, poznato je da su linije praznine pogodne SAMO za crkve, hramove i manastire. Čak nisu povoljne ni za grobove!
Praksa klasičnog feng shuija je puna priča o propadanju uspešnih porodica nakon što bi se uselile u zdanje sagrađeno tako da gleda ka linijama praznine. Da ne spominjemo neka druga iskustva koja i sami možete povezati sa pojmom ’’Death & Emptiness’’!
Klasični feng shui je PRECIZNA nauka.
Tako da nekoliko stepeni razlike itekako mogu da znače!

Нема коментара:

Постави коментар