субота, 12. септембар 2009.

jos malo o kineskoj medicini...


TKM: ventuze, moksibustija i tui-na masaža
Osim akupunkture i čuvenih herbalnih formula i tonika, tradicionalna kineska medicina je poznata i po postavljanju ventuza. 
Metod ventuza (cupping), jeste postavljanje staklenih čaša različitih veličina na određena mesta na telu gde se oseća blokada, najčešće na leđima. Čaše se postavljaju tako što se zagrevanjem iz njih izbacuje vazduh, pa uz pomoć vakuma prianjaju na određena mesta. Osećaj varira od prijatnog pritiska sve do jačeg ’’čupanja’’. Ventuze efikasno izvlače blokiranu energiju sa određenih mesta, i preporučuju se posebno za tretiranje problema sa kičmom. U novije vreme u prodaji su ventuze od plastike i gume, koje rade na principu vakuma, bez zagrevanja, te su lakše za rukovanje.
Moksibustija je grejanje određenih tačaka na telu uz pomoć štapića, poznatih kao mokse. Tradicionalna moksa je napravljena od sušenih i kompresovanih biljaka (Herba Artemesia Argii), čiji je dim lekovit, iako nekima miriše vrlo neprijatno. U novije vreme, koriste se moksa štapići koji ne dime, a prave se na bazi uglja. U upotrebi su i mini mokse, koje se ubacuju na postolje postavljeno na određenim tačkama na telu (nije baš prijatno osećanje, ali može da bude veoma efikasno). Moksa može da bude veoma korisna kod starijih ljudi, zato što efikasno tretira sindrom hladnoće; koristi se i kod smanjenog imuniteta, spazma, lokalnog zastoja tečnosti...
Tui-na masaža kod nas još nije zaživela, a radi se o tzv. medicinskoj masaži, za koju se prolazi posebna obuka od strane lekara kineske medicine. Tui-na masaža može da traje i po dva sata i zna da bude veoma bolna (nije pravilo, ali nije ni izuzetak). Za razliku od zapadnjačkih masaža, ovde se tretiraju i stomak i grudni koš. Inače, tui-na se posebno preporučuje kod dece i starijih.

Нема коментара:

Постави коментар